Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

V1 Feuerstellung Averlo

Op de kruising van de Beerninksweg met de Weseperweg te Averlo wordt eind december 1944 gestart met de bouw van een V1 lanceerbasis, bewoners van omliggende boerderijen worden gesommeerd te vertrekken, "soldaten van de Wehrmacht namen alles wat bruikbaar was in beslag, een kapschuur en een loods worden gesloopt om weer als afscherming van de bouwplaats te worden ingezet" weet de toen 14 jarige bewoner van boerderij "De Voorhorst" zich helder te herinneren.

Wordt de V1 basis in Schoonheten na een bouwtijd van iets meer dan een maand in gebruik genomen: de werkzaamheden in Schoonheten startten op 13 november, de eerste raket verlaat de lanceerinrichting op 16 december richting de Ardennen, de basis in Averlo wordt nooit afgebouwd. In maart 1945 wordt de bouw gestaakt, de bevrijding van Salland is dan in volle gang.

Tegenwoordig zijn de betonnen funderingen duidelijk aanwezig, de betonnen palen ter ondersteuning van de lanceerbasis zijn in het dennenbos makkelijk terug te vinden, de commandobunker, die links van de basis heeft gestaan, is helaas geheel verdwenen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fred Exterkate
  • Foto's: Fred Exterkate