TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Oranienburger Straße 89

Struikelstenen / Stolpersteine ​​herdenken:

* Walther Steinwasser, geboren 1899, gedeporteerd 8 november 1943, Auschwitz, vermoord 2 januari 1944.
* Ilse Steinwasser, geboren 1925, gedeporteerd 19 april 1943, Auschwitz, bevrijd.
* Margarete Steinwasse née Krohner, geboren 1901, gedeporteerd 8 november 1943, vermoord in Auschwitz.

Er is weinig informatie gevonden over het verhaal van deze drie Steinwassers. Op basis van de data lijkt het erop dat het ouders en dochter zijn.

Ilse Steinwasser werd als eerste meegenomen, maar overleefde. Een nichtje van de overlevende van de Holocaust Ilse Lea Steinwasser schreef dat haar tante de kunstenaar was die bekend stond als Lea Steinwasser. Het nichtje meldde dat Ilse Lea in Auschwitz een van de onwillige proefpersonen van Josef Mengele was. Dit ondersteunt de theorie dat Ilse Steinwasser op de stolperstein dezelfde persoon is als Lea Steinwasser de kunstenaar.

De goederentrein die Walther en Margarete Steinwasser meenam, vertrok op 8 november uit Berlijn met het 46e transport uit Berlijn. Ze kwamen twee dagen later aan in Auschwitz. Dit was een klein transport met slechts 50 gedeporteerden. Ze zijn waarschijnlijk in een veewagen gezet die aan een andere trein was vastgemaakt. Bij aankomst werden ze verdeeld in twee lijnen: mannen en vrouwen plus kinderen. Eenendertig werden onmiddellijk naar de gaskamers gestuurd; de anderen werden gedwongen te werken. Van dit transport is bekend dat slechts twee personen het hebben overleefd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)