TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sovjet Gedenkteken (Tiergarten)

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden er in Berlijn drie officiŽle Sovjet gedenktekens opgericht. Dit waren het Russische Gedenkteken (Treptower Park), het Russische Gedenkteken (Schönholzer Heide) en het Sovjet Gedenkteken (Tiergarten). Aangezien het Sovjet Gedenkteken (Tiergarten) in het centrum van Berlijn ligt is dit het drukst bezochte Sovjet gedenkteken in Berlijn.

De Sovjet gedenktekens zijn niet alleen monumenten maar ook oorlogsbegraafplaatsen. In de achtertuin van het Sovjet Gedenkteken (Tiergarten) rusten naar schatting 2.000 tot 2.500 Sovjetsoldaten. Zo herdenkt het Sovjet Gedenkteken (Tiergarten) niet alleen de overwinning maar vooral de ongeveer 80.000 Sovjetsoldaten die de Slag om Berlijn niet overleefd hebben.

Het gedenkteken werd op 11 november 1945 ingewijd. Links en rechts van het gedenkteken staan T-34/76 tanks en ML-20 152mm houwitsers. De opgestelde tanks zouden de eerste tanks geweest zijn die Berlijn bereikten. Het gedenkteken zelf is gemaakt van marmeren blokken. Deze marmeren blokken zijn volgens onbevestigde bronnen afkomstig uit de overblijfselen van de Oude Rijkskanselarij en de Nieuwe Rijkskanselarij.

Het gedenkteken bevindt zich aan de Strasse des 17. Juni op loopafstand van de Siegessšule en de Brandenburger Tor. Dit is de locatie van de door Albert Speer ontworpen kruising van de Oost-West-As en de Noord-Zuid-As van Wereldhoofdstad Germania.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mario Huinink
  • Foto's: Rob Vogels (1), Mario Huinink (2), Fedor de Vries (3, 4, 5)

Gerelateerde boeken

Marshal Zhukov at the Oder
Berlijn
The Road to Berlin
De laatste dagen van Berlijn