TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Kapelweg 98

Hier in Amersfoort is op12-09-2018 één Herdenkingssteen gelegd voor:

IGNAZ KARL FÜRGLER, vermoord op 11-02-1944 in Amersfoort.

Ignaz Karl Fürgler is een soldaat bij de duitse 207e Infanteriedivision. Na de capitulatie blijft de divisie in Amersfoort. Hij krijgt een relatie met een nederlandse vrouw. Zij trouwen en trekken in bij de ouders van de vrouw.
Door ervaringen aan het oostfront over de afschuwelijk moordpartij op de joden, besluit hij te deserteren en terug te keren naar Amersfoort. Daar aangekomen sluit hij zich aan bij het verzet.
Bij een mislukte overval op een distributiekantoor in Amersfoort op 11 februari 1944 raakt Karl zwaargewond. Strompelend en bloedend zoekt hij beschutting op de zolder van een eethuis in de Scherbierstraat. Maar hij wordt achterhaald door politieagent Hafkamp. De Nederlandse politieman laat een ladder plaatsen en kijkt door het zolderraam naar binnen. Er is niets te zien. Dan gaat Hafkamp naar binnen. Een bloedspoor verraadt Karl. Hafkamp vindt de zwaar gewonde verzetsman en schiet hem zonder pardon ter plekke dood.

Deze herdenkingssteen ligt hier voor oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. In Amersfoort worden de herdenkingsstenen ook toegekend aan verzetsstrijders, die om het leven zijn gekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne
  • https://www.herdenkingsstenenamersfoort.nl/