TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolpersteine Huize Dina Duinlustparkweg 96 (was nr. 60)

STOLPERSTEINE / STRUIKELSTENEN

Op 7 oktober 2018 zijn in Santpoort-Zuid, Gemeente Velsen, voor het voormalige Huize Beth Dina 15 Stolpersteine gelegd voor 15 Joodse meisjes die zijn gedeporteerd vanaf dit adres en zijn omgebracht door de Duitsers in Sobibor en in Auschwitz.

In 1930 werd aan de Duinlustparkweg 60 in Santpoort, Huize Dina, gesticht door de ʻVereeniging tot Bescherming van Joodsche Meisjesʼ, geopend. Huize Dina bood een thuis aan Joodse werkende meisjes die door omstandigheden, niet meer thuis konden wonen.

In 1942 wonen er 15 meisjes tussen de 14 en 20 jaar. De directrice van Huize Dina, HarriŽt Martha Prins, waakt over de meisjes maar kan niet voorkomen dat eind 1941/begin 1942 alle meisjes via doorgangskamp Westerbork worden gedeporteerd en vermoord in Sobibor of Auschwitz.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Henk Timmers (1, 3, 4, 5), Koen Piller (2)
  • Historische Kring Velsen

52.416548, 4.626838