TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker Museum IJmuiden

In het gebied van de monumentale batterij Heerenduin heeft Stichting WN2000 een aantal bunkers in beheer genomen. Twee daarvan zijn thans ingericht als expositieruimte.

Deze bunkers deden in de oorlog dienst als personeelsonderkomens (12 manschappen en 2 officieren) en bevatten elk vier ruimtes. Aan de voorzijde bevinden zich de dagverblijven (Tagesraum). Dit deel van de bunker was opgetrokken uit 33-cm dik metselwerk. De verblijven aan de achterzijde deden dienst als nachtverblijf (Schlafraum). Dit deel van de bunker is sterker uitgevoerd, namelijk uit 1,20 meter dik gewapend beton.

Expobunker 1
In deze bunker treft u een aantal vitrines met diverse voorwerpen, onderscheidingen en curiosa van zowel de Duitse bezetter als de geallieerde legers. U ziet hier bijvoorbeeld het Eherenkreuz der Deutchen Mutter, een onderscheiding die die Duitse moeders ontvingen als ze 4, 8 of 12 kinderen hadden. Spottend werd deze medaille ook Kaninchen Abzeichen (Konijntjes onderscheiding) genoemd. Ook de aluminium strips die door geallieerde vliegtuigen werden uitgestrooid om de Duitse radar te storen, de zogenaamde Windows, is hier te zien. Een aparte ruimte is ingericht met Nederlandse voorwerpen en onderscheidingen. In een derde ruimte treft u een reconstructie van hoe het nachtverblijf er in deze bunker ooit uit heeft gezien, met onder andere de stapelbedden waar de hier gelegerde Kriegsmarine soldaten zich ten ruste legden.

Expobunker 2
In deze bunker vindt u onze grotere stukken. De trots van onze expositie, de 4 meter E-Meßer, zal bij mooi weer buiten worden opgesteld, zodat u zelf een kijkje kunt nemen door dit gigantische afstands-meetapparaat.

Een ander groot stuk dat wij u in deze bunker tonen is een 60-cm zoeklicht. Verder vind u een foto-collage van hoe het er in de IJmuidense duinen ongeveer 60 jaar geleden uitzag.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.455931, 4.572284

Ouder koppel doneert stengun aan Bunker Museum IJmuiden

sep2020

Ouder koppel doneert stengun aan Bunker Museum IJmuiden

De mitrailleur uit de Tweede Wereldoorlog lag 23 jaar op zolder, de patronen bewaarden Gre en Gerard in de ovenla. Nu ligt het schietwapen veilig in een betonnen bunker.

Lees meer

Historisch Weekend Bunker Museum IJmuiden 2016

mei2016

Historisch Weekend Bunker Museum IJmuiden 2016

In samenwerking met verschillende re-enactment verenigingen, zal het Bunker Museum IJmuiden, het museumterrein gedurende het weekend van 4 en 5 juni 2016 terug laten gaan naar de bezettingstijd en de bevrijding van IJmuiden. Het voormalige Duitse Widerstandsnest 81, waarin het Bunker Museum IJmuiden gelegen is, zal in het weekend weer een Duitse bezetting krijgen. Ook zullen er geallieerde militairen uitgebeeld worden , die ondersteund worden door het verzet.

Lees meer