TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Ontsnappingsroute

Het monument memoreert de ontsnappingsroute voor geallieerde vliegtuigbemanningen. Veel bommenwerpers worden onderweg van Engeland naar Duitsland, of op de terugweg, neergehaald. Dit eindigde niet altijd met de dood, vaak bracht de parachute of een noodlanding uitkomst.

Veel bemanningen wisten uit handen van de Duitsers te blijven en contact te maken met het verzet. Op den duur ontstond er een goed georganiseerde ontsnappingsroute vanuit Brabant via België, Frankrijk en Spanje naar Portugal en vandaar back home. Uiteraard waren de Duitsers niet blij met het feit dat een neergeschoten piloot na een paar maanden weer aan het front verscheen, dus een burger die betrapt werd bij het helpen van vliegeniers moest dit met de dood bekopen.

Voor de geallieerden waren de terugkerende bemanningen een geweldige stimulans, het bewees dat je nog een kans had als je neergehaald werd, het bood een perspectief. Het monument herinnert aan de inzet van vele naamloze helden en is in Maarheeze geplaatst omdat hier een van de meest succesvolle routes liep. Het was toen een dunbevolkt gebied waar het relatief makkelijk was om ongezien weg te komen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Rob van Stratum
  • Foto's: Rob van Stratum