Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Antoon Meurkens

Antonius Meurkens, geboren op 11-11-1912 te Budel en Toon genoemd.

Toon zat, uit angst voor de Duitse arbeidseinsatz, in Geldrop bij zijn verloofde ondergedoken. Toen hij hoorde dat Geldrop bevrijd was, de Engelsen vanuit BelgiŽ de Nederlandse grens overtrokken en dat Budel op 20 september 1944 bevrijd was, besloot Toon terug te gaan naar Budel waar zijn ouders woonden.

Op zijn weg terug kwam hij Jan Lammers tegen die knecht was bij een boer in Soerendonk, ze liepen samen richting Soerendonk. Maar wat Jan en Toon niet wisten was dat er in de afgelegen heidegebieden nog Duitse SS'ers zaten. Rond 5 uur in de middag stonden er plots 5 SS'ers voor hun neus met geweer met bajonet in de aanslag. Ze moesten met hun handen boven hun hoofden blijven staan en vroegen om hun Ausweiss, Jan had er geen bij zich Toon wel, ondertussen controleerde een van de SS'ers de tas van Toon. Plotseling begonnen de Duitsers tegen Toon te schelden en riepen dingen zoals "wir schiessen dich kaputt". Jan moest doorlopen en moest enkele tientallen meters verder aanhoren hoe Toon neer werd geschoten en met bajonetten doorboord werd.

Waarom Toon werd neergeschoten is alleen maar te raden, misschien zagen de SS'ers dat hij een vals persoonsbewijs had of misschien had hij al wat Engelse spullen zoals sigaretten in zijn tas zitten. Deze gebeurtenis wierp een trieste schaduw over de bevrijding van Budel en Soerendonk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Willem Kiggen
  • Foto's: Rob van Stratum