TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Duits Radarstation Eisbär

De Duitse radarpost Eisbär bij Sondel behoorde tot een keten van radarstations, waarmee de Duitsers het luchtruim tussen Denemarken en Zuid-Frankrijk bewaakten. Het Himmelbett systeem met drie radars, twee Würzburg-Riese met een doorsnede van 7,5 meter, deze stonden op het hoogste punt 7.20 NAP. De derde, een Freya-antenne, stond op de eerste bunker van de middelste rij die daar stonden. Hier staan nu vakantie woningen. Op de camping is een maquette van het station en zijn er enkele uitrustingsstukken te zien.

De totale bezetting was ongeveer 400 man. Deze post werd in 1943 in gebruik gesteld. Zodra de radars de geallieerde vliegtuigen waarnamen werd vanuit de commandobunker naar vliegbasis Leeuwarden gebeld van waar de Duitse jagers opstegen. Later werden deze radars gestoord door stroken zilver papier uit te strooien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Thys Dijkstra
  • Foto's: Thys Dijkstra