TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Radarstelling Tiger - Voormalige Kantine, Nu Bezoekerscentrum

De Kantinebunker (G28)

De oorspronkelijke naam van dit type bunker is "Wirtschaftgebšude". Dit is een van de weinige gebouwen die geheel bovengronds gebouwd is. De Duitse benaming van dit enorme bakstenen gebouw duidt een handelsfunctie aan, maar in werkelijkheid diende deze bunker als ontspanningsruimte of kantine waarin o.a. gegeten werd en soms werden er film- of feestavonden gehouden.

Het gebouw was binnen voorzien van bijzondere wandversieringen die helaas tijdens het na-oorlogse gebruik door de Nederlandse Luchtmacht grotendeels verdwenen zijn. Twee grote kachels met fraaie schouw en verschillende decoraties gaven het geheel een huiselijke sfeer.
Na de oorlog was er aanvraag een katholieke kerk in onder te brengen. En eveneens een aanvraag van de Friesche kunstkring om het gebouw te gebruiken als galerie.

De Nederlandse Luchtmacht gebruikte het gebouw als onderhoudsgarage voor hun voertuigen. In de tijden dat de Noordsvaarder diende als schietrange en militair oefenterrein voor gevechtsvliegtuigen. Het dak van de kantine was de eerste landingsplaats voor helikopters op Terschelling.
Tegenwoordig bevindt zich in dit gebouw het informatiecentrum van de Bunker Stichting.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Stichting Bunkerbehoud Terschelling
  • Foto's: Stichting Bunkerbehoud Terschelling