TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Bemanning Bommenwerper Short Stirling

De gedenkplaat op de gevel van het huis gelegen Haldertstraat 240 te Houwaart, herdenkt de bemanning van de neergestorte bommenwerper Short Stirling EE880 OJ-O.

Tekst op de gedenkplaat;
"In de nacht van 28 op 29 juni werd Keulen gebombardeerd door 608 geallieerde bommenwerpers. Een van hen was een Short Stirling van het 149e East India RAF Squadron, gebouwd door Short & Harland Ltd. in Belfast. De vierde vlucht zou voor het toestel en zijn 7-koppige bemanning fataal worden. Het staartvlak en de linkervleugel werden geraakt door het Duits afweergeschut. Op de terugweg naar Lakenheath (Engeland) werd het toestel neergehaald door een Duitse nachtjager Messerschmitt Bf 110. Enkele inzittenden konden het toestel boven Tielt verlaten. Navigator Peter Butterworth was dodelijk gewond en viel met zijn parachute langs de Diestsesteenweg. Radiotelegrafist Ivan A. Mears gaf zich over aan de bezetter. Boordwerktuigkundige Denis C. Foster werd door het verzet uit het land gesmokkeld. Het vliegtuig stortte neer in het veld achter de woning van Gustaaf Verrijt. Staartschutter Bernard S. Swainston en rugkoepelschutter Arthur Derbyshire werden hier dood teruggevonden. Bevelhebber A.R. Porter en bommenrichter L B McCallum blijven vermist. De drie doden werden op het kerkhof van Houwaart begraven. Enkel Nieuw-Zeelander Mears overleefde de oorlog en kwam in 1998 Gustaaf Verrijt en zijn dode makkers groeten. Gustaaf overleed in 2004, bijna 100 jaar oud".

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)