TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Beethovenstraat 55

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen) herdenken:

* Leopold Pollack, geboren 1875, gedeporteerd uit Westerbork, vermoord 19 november 1943, Auschwitz.
* Lina Löwer-Pollack, geboren 1879, gedeporteerd uit Westerbork, vermoord 19 november 1943, Auschwitz.
* Paul Armand Jakubowski, geboren 1904, vluchtte 1939, VS.
* Zerline Else Pollack-Jakubowski, geboren 1910, vluchtte 1939, VS.
* Robert Leonard Pollack, geboren 1913, gedeporteerd uit Westerbork, Theresienstadt, Auschwitz, vermoord 30 april 1945, Brünnlitz.
* Charlotte Reinhaus-Pollack, geboren 1912, gedeporteerd uit Westerbork, Theresienstadt, Auschwitz, Mittelbau-Dora, bevrijd.
* Walter Pollack, geboren 1921, gedeporteerd uit Westerbork, vermoord 31 maart 1944, Auschwitz.

Leopold Pollack en Lina Löwer, beide Duitse staatsburgers geboren in Frankfurt, trouwden en kregen ook drie kinderen, een dochter en twee zonen. Op een gegeven moment verhuisde het gezin naar Amsterdam. In de jaren dertig bezaten Leopold en zonen Robert en Walter "Delicia", een populaire patisserie en lunchroom aan de Beethovenstraat 55. In 1939 vluchtten Leopold en Lina's dochter Zerline Else en haar man Paul Jakubowski naar de VS. Later, tijdens de deportaties vanuit Amsterdam, kreeg Delicia de opdracht om de Joden die in de Hollandsche Schouwburg werden vastgehouden, van voedsel te voorzien voordat ze naar het kamp Westerbork werden gestuurd.

Leopold Pollack zelf werd begin november 1943 naar Westerbork gedeporteerd, vervolgens weer naar Auschwitz gedeporteerd en op 19 november vermoord. Zijn vrouw, Lina Löwer-Pollack, werd ergens in 1943 gedeporteerd en vermoord in Auschwitz op dezelfde dag als haar man.

Robert Leonard Pollack en Charlotte Reinhaus trouwden in april 1942. Het lijkt erop dat ze geen kinderen hadden. Volgens holocaust.cz werden ze op 6 september 1944 samen gedeporteerd van Westerbork naar Theresienstadt en vervolgens afzonderlijk naar Auschwitz – hij op 29 september 1944 en zij 2 dagen later. Robert werd vervolgens naar het Brünnlitz-kamp gestuurd, dat dwangarbeid leverde voor de wapenfabriek van Oskar Schindler aan de overkant van de straat. Schindler huurde hem in als kok, maar zijn gezondheid was slecht en hij stierf een week voor het einde van de oorlog. Hij was 31. Charlotte werd vanuit Auschwitz naar Mittelbau-Dora gestuurd; ze werd bevrijd en ging uiteindelijk naar Israël.

Walter Pollack is niet getrouwd. Hij werd vermoord in 1944 in Auschwitz op 22-jarige leeftijd.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme). Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd. Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)