TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument B-17G 'Mission Belle'

Op 1 december 1943 stortte de Amerikaanse B-17G 'Mission Belle', van de 535th Squadron van de 381st Bombardment Group, neer in de Lek, vlakbij dit monument. Drie bemanningsleden sneuvelden, de overige zeven werden krijgsgevangen genomen.

Het monument bestaat uit een sculptuur van het vliegtuig met daarachter drie stenen zuilen. Op elke zuil staat bovenaan een foto en de naam van één van de drie omgekomen bemanningsleden. Voor het monument liggen vier keien, met op elke kei een plaquette met Nederlandse en Engelse tekst. Op de meest linkse kei staat de geschiedenis van de crash van de B-17G 'Mission Belle'. Op de twee keien in het midden staan de bemanningsleden. Van elk bemanningslid staat er een foto, de positie in het vliegtuig, de geboortedatum en datum en plaats van overlijden. Op de meest rechtse kei staat de geschiedenis van de berging van het toestel en de omgekomen bemanningsleden.

De namen van de gesneuvelden:
Harland V. Sunde
Doyle C. McCutchen
John A. Healey

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries + David Izelaar
  • Foto's: Fedor de Vries