TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Poolse Oorlogsbegraafplaats Cassino

Het Pools militair ereveld is tegen de helling aangelegd tussen Punt 445 en de abdij op de rots Monte Cassino. Op de begraafplaats liggen 1052 soldaten begraven.

Het Tweede Poolse legerkorps van luitenant-generaal Wladyslaw Anders speelde een belangrijke rol bij de definitieve aanval op de Duitse stellingen in mei 1944. Uiteindelijk lukte het een patrouille van het 1st Eskadron van het 12de Podolski Lansiersregiment, op 18 mei 1944, de ruÔnes van de abdij naar binnen te gaan alwaar zij omstreeks 10:20 uur de Poolse vlag wisten te hijsen.

Het Poolse ereveld en het monument op de top van heuvel 593 werd op 1 september 1945, de 6e gedenkdag van de Duitse inval in Polen geopend. De bouw van de begraafplaats zoals het vandaag de dag te zien is, in stijl van een amfitheater met een altaar, werd in 1963 afgerond. Bij de entree van de begraafplaats staan twee poortbeschermers en de navolgende inscriptie:

"Wij Poolse soldaten
Voor onze vrijheid en de uwe
Hebben onze zielen aan God gegeven
Onze lichamen aan de Italiaanse bodem
En onze harten aan Polen."


De godsdienstige toetreding van de dode soldaten zijn op de grafstenen zichtbaar. Er zijn drie soorten grafstenen, de katholieke en de orthodoxen worden door een verschillende vorm van het kruis onderscheiden terwijl de Joden een grafsteen hebben met een Davidster.

Luitenant-generaal Wladyslaw Anders overleefde de oorlog en stierf op 12 mei 1970 te Londen. Geheel in overeenstemming met zijn laatste wilsbeschikking werd hij op het Pools militair ereveld Monte Cassino begraven, bij de soldaten die onder zijn leiding waren gevallen.

Hoog boven de tegenwoordig weer dichtbeboste hellingen achter de oorlogsbegraafplaats ligt Punt 593, de Monte Calvario.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Wim Hilderson (3, 4), Kees Jan Koster (5)

Gerelateerde boeken

Poland 1939:
The Allied Forces in Italy 1943-45
The Polish Army 1939Ė45