TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duitse Oorlogsbegraafplaats Cassino

De Duitse begraafplaats (Kriegsgršberstštte) Cassino ligt 3 km ten noorden van de stad Cassino in het plaatsje Caira. De begraafplaats is gesitueerd op een heuvel en bevat de graven van 20.027 slachtoffers. Niet alleen degenen die het leven lieten bij de gevechten om Monte Cassino maar ook de slachtoffers die vielen op het Italiaanse vastenland ten zuiden van de lijn Pescara-Terracina. Veelal zij die vielen bij de gevechten om het bruggenhoofd in de Golf van Salerno, maar ook zij die vielen bij de gevechten tijdens de terugtrekking aan de Adriatische kust (in het bijzonder rond het gebied van Ortona) en tijdens de gevechten in het voorterrein van Monte Cassino zijn hier in 1959-1960 door de Duitse gravendienst herbegraven. Nadat daarover in december 1955 een overeenkomst was bereikt tussen de Duitse Bondsregering en de Italiaanse overheid.

Een breed pad, bergop leidt de bezoeker naar het blokvormig entreegebouw. In dit gebouw valt het daglicht door een grote rechthoekige opening op een beeldhouwwerk dat rouw en troost symboliseert. Vanuit het entreegebouw komt de bezoeker uit op een groot militair ereveld wat bestaat uit meerdere ellipsvormige en omlopende terrassen. Elk terras wordt door een stevig muurtje van opgestapeld kalksteen van elkaar gescheiden. Twee brede paden lopen om de ronde heuveltop en worden door smalle trappetjes met elkaar verbonden. De graven hebben een kruis van Travertijn (=soort kalksteen) waarop aan beide zijden, veelal tot drie aan iedere zijde, de namen staan met rang, geboorte- en overlijdensdatum staan. Alle graven zijn bedekt met Sint-janskruid. Op de begraafplaats staan vele cipressen die het idee geven van plechtige bewakers die over de graven waken.

Op de heuveltop staat een 11 meter hoog bronzen kruis met daarachter de graven van kameraden, waarvan de namen op grote stenen platen zijn gegraveerd en die met zekerheid hier tussen de onbekende soldaten zijn begraven. Achter de graven van de kameraden staat op een stenen sokkel in een ijzeren behuizing een ingewijde lamp die aan de Duitse begraafplaats geschonken is door Zijne Heiligheid paus Paulus VI. Gelijke ingewijde lampen zijn ook op begraafplaatsen van andere nationaliteiten terug te vinden in het gebied van Cassino. Van hier uit heeft de bezoeker ook een mooi uitzicht op de omgeving waar in de Tweede Wereldoorlog een bittere strijd woedde in het dal en de bergen erom heen.

Een indrukwekkende plaats die de bezoeker zal herinneren aan vrede!

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster
  • Foto's: Kees Jan Koster
Lees meer (62)