TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Bemanning Martin Mariner P-303 Begraafplaats Duinrust

Op Begraafplaats Duinrust in Katwijk aan Zee is een monument geplaatst voor de omgekomen bemanning van de Martin Mariner P-303 in Abadan (Perzië) op 10-09-1958.

De tweemotorige amfibische Martin PBM-5A Mariner P-303 van de Marine Luchtvaart Dienst is voor groot onderhoud op de thuisreis van Biak op Nieuw-Guinea naar Nederland als het boven Perzië voor de zoveelste keer op deze moeizame reis in moeilijkheden raakt. Er is een motor uitgevallen en is een olie-lekkage. Het toestel maakt op 22 juli 1958 een noodlanding in Abadan, Iran.
Na een weken durende reparatie in Abadan stijgt het toestel op 10 september 1958 op voor de volgende etappe op de lange reis. Kort na de start doet zich opnieuw een olielekkage voor in de bakboordmotor. De piloot keert terug naar het vliegveld, maar kort voor de baan raakt een vleugel de grond. De Mariner stort neer en vliegt direct geheel in brand. Alle 10 inzittenden komen om.

De bemanningsleden waren:
LTZV1 Th.M.A. HOEBINK
LTZ20C J.ANDREAS
SGTV P.J.M. PAARDEKOOPER
KPLVGTLG J.J.F. SCHRIJVER
LTZT20C J.A. WURTZ
SGTVGMR H.Q. SPIESSENS
SGTVGMR G. DE CHARON DE SAINT GERMAIN
KPLVGMR A. ROMPIES
KPLVGMR K.W. SMITS
KPLVGMR J. BOSMA

ZIJ RUSTEN IN VREDE

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne

52.199575, 4.402412