TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lanceerplaats V1 Wesepe

Aan de Rozenvoorderdijk in Wesepe (gemeente Olst-Wijhe) liggen de restanten van een V1 lanceerplaats aan de rand van de weg in een bos.

Wanneer je van de splitsing Oude Deventerweg in Olst /Wethouder M. van Doorninckweg in Wesepe de Rozenvoorderdijk in rijdt, dan zie je na circa 500 meter aan de rechterkant van de weg (over een greppel) en deels in een bos, een groot blok beton. Daarachter in het bos liggen nog enige kleine vierkante blokken. Op de bovenkant van dat groen verweerde blok beton zijn – evenwijdig lopende – sleuven te ontdekken. Dit blok beton was aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bestemd als lanceerplaats voor V-1 rakketten, maar is daarvoor nooit gebruikt. Wel werden eind 1944 uit voorzorg woningen rondom de lanceerplaats, waaronder aan de Schuilenbergerweg in Olst, ontruimd. De meubels, het vee en het veevoer werden met hulp van familieleden en buren uit die woningen gehaald, naar elders vervoerd en opgeslagen. Daarnaast waren Duitse soldaten aan de Schuilenbergerweg ingekwartierd. De V1 lanceerplaats in Wesepe werd in opdracht van de Duitsers gebouwd door de Organisation Todt (O.T.), een organisatie die verdedigingswerken oprichtte. Vanaf medio september 1944 tot begin april 1945 was de O.T. in de (voormalige) gemeente Olst werkzaam. Olst werd bevrijd door de Canadezen op 13 april 1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gerhard Aberson
  • Foto's: Job Klaren (1, 3, 4, 5), Gerhard Aberson (2)