TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

G-Kazemat met Gietstalen Koepel en Tjechische Egel

G-Kazemat Vlissingse Buitenhaven.
De tekst op het informatiebord van de Stichting Bunkerbehoud.
Gietstalen Koepelkazemat
1939
Deze Gietstalen Koepelkazemat (G-Kazemat) is van Nederlandse makelij en werd ontworpen als opstelling voor een zware mitrailleur (een watergekoelde M.08/15 Schwarzlose). Het bunkertje werd samen met drie andere G-Kazematten in 1939 gebouwd teneinde de verdediging van de Vlissingse haven te voltooien.
De Gietstalen Koepelkazemat werd in 1936 ontworpen nadat geconstateerd werd dat de tot dan toe gebouwde betonnen kazematten ernstige gebreken vertoonden. De gietstalen koepel had als voordeel dat zij door haar geringe afmetingen en lage silhouet beter te camoufleren was. Verder zorgden de afgeronde vormen ervoor dat granaten sneller afketsten. Voor het bereiken van een betere stabiliteit en bescherming tegen directe treffers werd de koepel in een betonlichaam geplaatst. De koepel kon luchtdicht afgesloten worden en was uitgerust met een luchtzuiveringsinstallatie. Voor de koeling van de mitrailleur was een waterpomp aanwezig.
In totaal zijn er meer dan 702 gietstalen koepels gegoten. Enkele honderden werden geplaatst langs het kustfront, bij de Grebbelinie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De Duitsers verschrootten tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg alle koepels in het achterland. Aan de kust nam de bezetter ze voor zover mogelijk in de verdediging op.
Zo werden de G-Kazematten in Vlissingen opgenomen in de Atlantikwall, een door de Duitsers tussen 1942 – 1945 aangelegde verdedigingslinie. Een van de G-Kazematten aan de Vlissingse Buitenhaven werd gebruikt als controlepost voor het op scherp stellen van mijnen in de havenmonding.
Na de bevrijding vielen veel van de overgebleven G-Kazematten ten prooi aan slopers. Anno 2000 zijn er in Nederland nog acht á negen koepels aanwezig. Twee hiervan liggen aan de Vlissingse Buitenhaven

Een complete beschrijving van de Gietstalen Koepelkazemat is te vinden op de website van Stichting Bunkerbehoud - www.bunkerbehoud.com.

Foto 1: De G-Kazemat.
Foto 2: De Gietstalen Koepel.
Foto 3: Ingang van de Kazemat.
Foto 4: Informatiebord van de Stichting Bunkerbehoud.
Foto 5: Een Tsjechische Egel op de dijk bij de Kazemat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)