Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Oranjemolen Vlissingen

De Vlissingse Oranjemolen is de dichtst bij zee staande molen van Nederland en daardoor een blikvanger vanaf zee, Zeeuws Vlaanderen (Breskens) en de Westerschelde. De molen heeft tijdens zijn bestaan diverse keren te lijden gehad van oorlogsgeweld. Zo zou er zich nog een kogel afkomstig van de Engelse vloot in 1809 in de zuidwestkant van de molenmuur bevinden. In 1944 hebben de geallieerden dankbaar gebruik gemaakt van de molen met zijn witte buik als belangrijk oriŽntatiepunt tijdens de landing in de Slijkhaven, de landingsplaats die de codenaam ĎUncle Beachí kreeg.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mia van den Berg
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

Zeeland bevrijd!
Walcheren
Walcheren 1944
Strijd om Zeeland

51.440597, 3.580693

Sporen van de Strijd: Monument bij de Oranjemolen in Vlissingen

feb2020

Sporen van de Strijd: Monument bij de Oranjemolen in Vlissingen

2019 en 2020 zijn bijzondere jubileumjaren: we vieren 75 jaar vrijheid. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) staat uitgebreid stil bij deze zwaar bevochten vrijheid, waarbij ons accent ligt op Nederland en de Nederlandse bijdragen. De onderstaande bijdrage van Tessa Mulders is overgenomen van de website www.75jaarvrij.nl.

Lees meer