TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Luchtoorlog Neder-Betuwe 1940-1945

In Opheusden - waar de Pijenkampse Veldweg en de Parallelweg samenkomen en vlakbij de plek waar ooit een Douglas C-47A neerstortte - vind je het gedenkteken ter nagedachtenis van de 16 bekende geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op het grondgebied van de gemeente Neder-Betuwe.

Het gedenkteken is een ontwerp van Bart Belonje en bestaat allereerst uit een hoofdelement: een zes meter hoog cortentstalen damwandprofiel dat bekroond wordt door een roestvrijstalen, glanzend silhouet van een Douglas C-47A. Dit contrast symboliseert de tegenstelling tussen oorlog en vrede, destructie en opbouw.

Naast het hoofdelement met het silhouet van de C-47A staan twee lagere rijen met in totaal 16 stalen profielen. Ieder profiel vertegenwoordigt een geallieerd toestel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Neder-Betuwe is neergestort.

Aan de bovenzijde van ieder profiel bevindt zich een rvs-plaat die de brokstukken vliegtuighuid van de verongelukte toestellen verbeeld. Hierop zijn de relevante gegevens van het gecrashte vliegtuig leesbaar, zoals type toestel, crashdatum, crashlocatie, gezagvoerder en aantal inzittenden.

​De voorste rij bestaat uit zeven profielen met een hoogte van 1.50 m. Een tweede rij van negen profielen daarachter heeft een hoogte van 2.00 m. Achter deze rijen zijn rode beukenhagen aangebracht die met hun bladkleur goed aansluiten bij de roestkleur van de damwandprofielen. Vóór de rijen profielen zijn wandelpaden aangebracht van Grauwacke halfverharding. Het profiel van de Dakota C-47A wordt via een grondspot die is geschakeld aan de straatverlichting aangelicht. Het geheel is landschappelijk ingepast door landschapsarchitect Jan Bruyn.

Bezoekers kijken op naar het neerstortende toestel en de lucht daarachter en raken zo betrokken bij de geschiedenis en de verhalen rond de luchtoorlog in dit deel van de Betuwe.

Het monument is onthuld op 20 september 2019.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Airwar-Nederbetuwe.com
  • Foto's: Arjan Vrieze