Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Bevrijdingsroute Locatie 6 - Amerikanen in de Peel

Op 8 oktober 1944 arriveerden troepen van de Amerikaanse 7e Pantserdivisie in ons gebied. Ze hadden als opdracht de frontlijn te verdedigen van IJsselstein tot de melkfabriek in Ell (De Fuus), langs het Wessems kanaal, de Noordervaart en het Deurnes kanaal. Daarmee deden ze het werk van twee divisies. De posten lagen ongeveer 750 meter uit elkaar. Op 27 oktober staken meer dan 20.000 Duitse soldaten van de 9e Pantserdivisie en de 15e Pantsergrenadierdivisie de Noordervaart en het Deurnes kanaal over. Meijel en Ospel vielen in Duitse handen. De Duitse troepen probeerden ook het Wessems kanaal over te steken door twee bruggen te maken over de overblijfselen van de opgeblazen bruggen.

Van 27 t/m 29 oktober vocht de 7e Amerikaanse Pantserdivisie tegen de enorme Duitse overmacht. De bruggen die de Duitse eenheden over de verkeersbrug in Kelpen en de spoorbrug op de Mildert hadden gemaakt, werden in de nacht van 30 oktober en 1 november om exact middernacht opgeblazen door een vrijwillig commando van de engineers van de 7e divisie. Nadat Duitse eenheden Ospel hadden ingenomen, werden ze door de Amerikanen tegengehouden bij Geheugden, iets ten noorden van Ospel. In Meijel probeerde de 87e Verkenningseenheid (Troop-C) met circa 300 man het zwaartepunt van de aanval te stoppen. Een actie die grote verliezen tot gevolg had.

Op 30 oktober werd de eenheid afgelost door de 15e Schotse Divisie en gingen ze naar Nederweert om te reorganiseren en een nieuwe aanval te starten. Op 2 november viel de 7e Pantserdivisie Ospel aan. Tegelijkertijd viel de 15e Schotse Divisie Meijel aan. De Amerikanen namen Ospel in, maar de 15e Schotse Divisie kon Meijel niet innemen. Er werd besloten om de aanval af te breken. De 7de Pantserdivisie kwam tot stilstand tussen Meijel en Ospel. Bij de strijd om Ospel sneuvelden 54 soldaten en raakten ruim 300 soldaten gewond of vermist. De geallieerden betaalden een hoge prijs voor de bevrijding van Ospel.

Op 8 november 1944 werd de divisie afgelost door de 51ste Highland Divisie en naar het zuiden van Nederland gestuurd om te herstellen van de gevechten in het Peelgebied. Op 16 december werden ze naar St. Vith in de Ardennen gestuurd. Ze namen het hier opnieuw op tegen een grote vijandelijke overmacht (Ardennen Offensief) en speelden ze een cruciale rol in de verdediging van deze strategische plaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bevrijding Nederweert, Niek Hendrix en Jermain Nichols
  • Foto's: Bevrijding Nederweert

51.306252, 5.802778