TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Einde Veenkolonie (#14)

Einde Veenkolonie

We staan op de grens Asten / Someren /Nederweert, tevens de grens tussen Brabant en Limburg. Waar nu de Jan Smitslaan ligt, lag eind 1944 nog een Peelkanaal. Daaraan lag tussen Weerterbaan en Ospelerweg sinds eind 19e eeuw een turffabriek van de Mij. Griendtsveen, feitelijk het derde fabriekje van dit bedrijf. Het lag te midden van nog niet ontgonnen veengronden. Rond 1900 hadden er tot 700 Peelwerkers de kost verdiend. Dat aantal was gedaald tot een paar honderd mensen. Enkele tientallen daarvan woonden vlak bij de fabriek in Veenkolonie de Moost, net op Limburgs grondgebied.

Het veengebied heette in de herfst 1944 na de bevrijding van Asten en Someren 'niemandsland'; maar werd feitelijk gecontroleerd door de Duitsers. Toen die op 27 oktober 1944 vanuit Meijel een tegenstoot plaatsten, werd duidelijk dat de hele Peel van Duitse soldaten gezuiverd moest worden. Deze moeizame operatie werd geboekstaafd als de Slag om de Peel. De bewoners werden geevacueerd en vanaf de Zuid-Willemsvaart rukten eenheden van de 7th US Amoured Division op richting Meijel. Bij de felle gevechten werd Veenkolonie de Moost - ruim tien huizen - grotendeels weggevaagd. Er sneuvelde een onbekend aantal soldaten. Het zwaar beschadigde turffabriekje werd nog hersteld; de veenkolonie werd niet meer opgebouwd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen