TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Wings of Freedom: Crashlocatie Halifax Mk II, HR719, Code NP-M

In de nacht van 11 op 12 juni 1943 voerden 783 bommenwerpers van het Bomber Command een grootscheepse missie uit naar Düsseldorf. Het werd een redelijk succesvol bombardement waarbij 1292 doden vielen en 35 fabrieken tot stilstand kwamen en nog eens 35 in meer of mindere mate met een groot capaciteitsverlies te maken kregen. Tevens werden twintig militaire installaties getroffen en acht schepen
tot zinken gebracht of beschadigd.

De Halifax Mk II, HR719, dat bij Plasmolen neerstortte, werd aangeschoten door de nachtjager van Majoor Werner Streib (Stab I./NJG 1). Het toestel, dat op de terugweg naar Engeland was, kwam vanuit richting Groesbeek en explodeerde in de lucht. Het toestel is niet in brand gevlogen. Overal lagen grote brokken.
Ook de bemanningsleden lagen overal verspreid. In het staartstuk lagen nog twee mannen waarvan eentje zwaar gewond en een week later overleed ook hij. Enkele stukken lagen diep in de moerassige vijvers. Een van de vliegeniers was wel 60 cm weggezakt in de grond bij zijn val. Er gingen in totaal 38 vliegtuigen verloren bij deze missie.

Bemanningsleden:
Pilot R.G. Pope RAF KIA Uden War Cemetery
Flight engineer A. Glen RAF KIA Uden War Cemetery
Navigator T.F. Potter RAF KIA Uden War Cemetery
Bombadier R.A.C. Showler RAF KIA Uden War Cemetery
Radio operator L. Lee RAF KIA Uden War Cemetery
Aerial gunner F.G. Lay-Flurrie RAF KIA Uden War Cemetery
Aerial gunner G.A. Green RAF KIA Amsterdam Cemetery

De crash vond plaats op de coördinaten: 51.738655, 5.921493.

In samenwerking met de gemeenten Bergen, Gennep, Mook-Middelaar en Weeze is het initiatief ontstaan voor fietsroutes 'Wings of Freedom' langs crash-locaties.
In de vier gemeenten zijn 28 crashplekken definitief bevestigd. Dicht bij elke crashlocatie staat een herdenkingsbord met informatie over de toedracht van de crash. Gebruikmakend van het netwerk van de fietsknooppunten zijn vier routes van ca. 30 - 40 km. uitgezet langs deze plekken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)