TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Anker Noorse torpedobootjager Svenner

Dit anker hoorde bij de Noorse torpedobootjager Svenner dat onderdeel uitmaaktte tijdens "D-Day" en werd tot zinken gebracht door een Duitse torpedoboot op 6 juni 1944. Het anker werd terug gevonden door de Franse marine in de zomer van 2003.

Hermanville: De Britten op Sword beach

Operatie Overlord ontvouwde zich ook op "Sword" net zoals elders. In de loop van de nacht werden de Duitse kust verdedigingen gebombardeed door de geallieerde luchtmacht. In de ochtend daarop vervolgde de gealieerde marine deze bombardementen met hun artillerie. Onder Duits vuur kwamen later de eenheden aan land en penetreerde zich met tanks door de verdediging, gevolgd door aanvallen van de 3e Infanterie Divisie onder leiding van Generaal-Majoor Rennie.

De eerste eenheden van de South Lancashires bevrijdde het dorp Hermanville om 10 uur in de ochtend, terwijl het Suffolk Regiment het naast gelegen dorp Colleville bevrijdde. De Britten konden Caen niet snel bereiken, zoals van te voren was gepland. De lange strijd om de stad begon diezelfde dag om 11.30 in de ochtend.

De geallieerden hadden rustig zeewater nodig om manschappen en uitrusting aan land te brengen. Hiervoor werden een aantal schepen afgezonken voor zo’n 2,5 km voor de kust van Hermanville onder de naam "Gooseberries" (codenaam). Er werden 6 koopvaardgijschepen en 3 oude oorlogsschepen hiervoor opgeofferd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ewoud van Eig
  • Foto's: Ewoud van Eig

Gerelateerde boeken

D-Day, 6 juni 1944
D-Day