TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Verzetsmonument Boxtel

Dit monument staat in Boxtel, ingang Kampina, nabij de Roond en Huisvennen, Verzetslaantje. Het is onthuld op 4 mei 2003 door toenmalig burgemeester Jan van Homelen en ontworpen door L.A.M. van Houtum.

Het monument stelt een fietsende verzetsstrijder met melkbus voor, en daar achter een boom. Daar onder de tekst "Alles is tevergeefs als we vergeten". Links en rechts twee gedenkmuurtjes met ieder drie plaquettes. Links met de namen van de Boxtelse verzetsstrijders. Rechts een embleem van de 101st Airborne Division, een afbeelding van parachutisten en ťťn met twee namen van door de Duitsers vermoorde broers.

Het staat symbool voor de Boxtelse verzetsmensen die de 106 Airbornes hulp verleenden. De Airbornes zaten hier van 17 september 1944 tot en met 24 oktober 1944, op 25 oktober werd Boxtel bevrijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Henk Pennings
  • Foto's: Henk Pennings

51.58021, 5.282342

'Ik moet iets doen' zei Gerard tegen zijn vrouw en verstopte tientallen Amerikanen in de Kampina

aug2019

'Ik moet iets doen' zei Gerard tegen zijn vrouw en verstopte tientallen Amerikanen in de Kampina

September 1944, cafť Royal in Boxtel. Kastelein Gerard van der Meijden en zijn vrouw Door runnen het cafť tegenover het station. Aan de toog van de vriendelijk en gezellig ogende kroeg zitten enkele mannen aan het bier. In een van de achterkamertjes wordt vergaderd. Strakke gezichten. Het gaat over de handel in hout, althans zo lijkt het.

Lees meer