TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boerderij Gebroeders Schut

In de Tweede Wereldoorlog woonde familie Schut op boerderij Balsvoort. De broers Hein en Theo hadden contacten met het verzet.
Zij waren ook erg begaan met het lot van de verkeerd gedropte Market Garden parachutisten en hielpen mee met het voedseltransport naar de diverse schuilplaatsen. Daarnaast boden ze onderdak aan onderduikers en evacués, onder wie de Oisterwijkse burgemeester Verwiel en hun eigen broer Bernard. Een speciaal gemaakte schuilkelder en de schuur dienden als schuilplaats.
Het verzet hield zeven Duitsers gevangen op de hoeve, maar liet hen op 4 oktober vrij zonder dat de familie Schut het wist. Niet lang daarna omsingelden de Duitsers de boerderij. De verraste broers Hein en Bernard werden aangehouden. Bernard probeerde te ontsnappen, maar tijdens zijn vluchtpoging werd hij gedood. Zijn familie vond hem pas na de bevrijding terug op 2 november 1944. Hein werd wel meegenomen en na een hardhandig verhoor werd hij op 7 oktober, bij het Groot Aderven, doodgeschoten.

De hoeve is in de jaren tachtig gesloopt en teruggegeven aan de natuur, maar naderhand is met een lage muur de omtrek van de hoeve weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Een herinneringsbord herinnert daar aan de executie van de gebroeders Schut.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar (Infobord)
  • Foto's: Frank Overman

Gerelateerde boeken