TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Nederlandse Oorlogsgraven Begraafplaats Laurentius

Op de Rooms Katholieke begraafplaats Laurentius zijn drie Nederlandse Oorlogsgraven. Het zijn beide militairen die gesneuveld zijn in mei 1940. Het betreft Soldaat L.A.A. Carpaij en Soldaat W.A. de Leeuw.

Ook is er het graf van Politieagent Franciscus J.C. van Bilsen, overleden op 20-01-1944.
Frans van Bilsen was Lid van het Verzet.
Hij was oprichter van het illegale blad De Stem, voor God, Koningin en Vaderland. Hij bracht twee ontsnapte agenten van het Englandspeil, Ubbink en Dourlein in 1943 in veiligheid zodat zij heelhuids naar Engeland konden terug keren. Frans van Bilsen werd door het verzet gewantrouwd hetgeen uiteindelijk resulteerde in een aanslag op hem in Blerick. Hij overleefde deze - ten onrechte uitgevoerde Ė executie niet en overleed op 20 januari 1944 in Venlo.

Op deze begraafplaats ligt ook het graf van majoor G.A. Van Nimwegen, KNIL en voormalig bewoner van Colditz. Overleden in 1946, mede als gevolg van een slechte gezondheid na zijn gevangenschap.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Op de Rooms-Katholieke begraafplaats Laurentius is ook een graf met vijf burgerslachtoffers. Het zijn vijf kinderen uit ťťn gezin die om het leven zijn gekomen door het inslaan van een Duitse V1 (vliegende bom).

Tekst op de grafsteen:
HIER RUSTEN
ONZE LIEVE KINDEREN
GEB. TE DEN HOUT EN
OVERLEDEN IN DEN
NOODLOTTIGEN NACHT
VAN 22 JAN. 1945 TE BREDA

JOKE - 22-5-1931
ANNIE - 9-8-1932
ADRIE - 14-7-1934
CORRIE - 9-1-1936
JOSKE - 13-6-1937

DAT ZIJ RUSTEN IN VREDE
IS DE WENSCH VAN
HUN DIERBARE OUDERS

ADR. DE JONGH
VD ELSHOUT


In januari 2015 is het graf gerestaureerd en opnieuw ingezegend.
Op foto 2 is het oude graf te zien.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.nl
  • Foto's: Bob van Vree

Gerelateerde boeken