TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Poolse Oorlogsgraven Begraafplaats Laurentius Breda

Ginneken is een zuidelijke buitenwijk van Breda en lag op de weg van de Poolse bevrijders van Breda. 28 oktober 1944, een dag voor de bevrijding van Breda, kwam het tot zware gevechten tussen het Poolse Negende Infantantie-bataljon en de Duitse verdedigers. Hierbij sneuvelden een aantal Poolse soldaten van dit bataljon, zij werden begraven op de Rooms-katholieke Begraafplaats in de Vogelenzanglaan. Tot het eind van de oorlog werden vrijwel alle gesneuvelde soldaten van het Poolse Negende Infantantie-bataljon op deze plaats begraven.

Na de oorlog wilde men de graven overbrengen naar het Poolse Ereveld in Breda. De bevolking van Ginneken heeft dit echter geweigerd en nog elk jaar worden op 29 oktober, de bevrijdingsdag van Ginneken, de gevallenen herdacht. Het Poolse erehof op de Rooms-katholieke Begraafplaats van Ginneken biedt plaats aan 80 oorlogsgraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Fedor de Vries