TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

NSB afdeling vorming

In dit pand was de afdeling Vorming van de NSB gevestigd. Deze sectie hield zich bezig met de politieke scholing van NSB-leden, door het organiseren van cursussen en andere bijeenkomsten die bedoeld waren de leden volledig in te wijden in de nationaal-socialistische beginselen.

Een van de leiders was Robert van Genechten.
Robert van Genechten, jurist en Belg van oorsprong, werd in 1934 lid van de NSB. In september 1940 werd hij procureur-generaal bij het Gerechtshof te Den Haag. In deze functie (en vooral als openbaar aanklager bij het voor politieke delicten ingestelde Vredesgerechtshof) toonde hij zich een wraakzuchtig NSB'er. Hoewel fanatiek nationaal socialist kwam hij desalniettemin over een aantal kwesties in conflict met de Duitsers. Na een mislukte zelfmoordpoging in 1943 werd Van Genechten door Mussert ontheven uit zijn NSB-functies en in feite buiten spel gezet door zijn benoeming als hoogleraar aan de gesloten universiteit van Leiden. Hij bleef nog wel publiceren in het NSB orgaan Nieuw Nederland. Na de bevrijding werd Van Genechten gearresteerd en op 17 oktober werd hij door het Bijzonder Gerechtshof in Den Haag ter dood veroordeeld. Vůůr de voltrekking van zijn straf, pleegde hij op 13 december 1945 zelfmoord.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne
  • https://www.niod.nl/nl/het-proces-van-genechten