TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fort De Bilt

Fort De Bilt werd gebouwd tussen 1816 en 1819 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 werd het fort bemand, maar het heeft geen strijd gezien. Ook was het bemand in 1914-1918.

Tijdens de bezetting werd het fort gebruikt als executieplaats. 140 mensen zijn hier doodgeschoten. Na de oorlog werd het zuidelijk deel gebruikt als gevangenis voor ongeveer 1000 NSB'ers en collaborateurs.

De zuidelijk deel van het fort is nog in militair gebruik en niet toegankelijk. Het noordelijk deel is zo nu en dan toegankelijk voor bezoekers, maar helaas zijn de openingstijden erg onregelmatig.

Op Fort De Bilt beheert ProDemos een interactieve tentoonstelling voor schoolklassen over vooroordelen, diversiteit, pesten en het zondebokverschijnsel. De tentoonstelling is gericht op scholieren van 10 Ė 14 jaar en koppelt de geschiedenis van het verzet in de Tweede Wereldoorlog aan hun leefwereld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries, Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2, 3, 4), Fedor de Vries (5)

52.096914, 5.147064

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet spreekt tijdens herdenking op Fort de Bilt

apr2018

Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet spreekt tijdens herdenking op Fort de Bilt

Oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet is aanwezig bij de jaarlijkse herdenkingsdienst op Fort de Bilt. Op 28 april spreekt zij op die plek, waar in de Tweede Wereldoorlog onder meer executies plaatsvonden.

Lees meer

Lees meer (2)