TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Metrostation Taganskaya

Taganskaya (Russisch: Тага́нская) is een station op de Koltsevaya-lijn van de metro van Moskou. Het werd op 1 januari 1950 geopend met het eerste segment van de vierde fase van het systeem. Het station is vernoemd naar het Taganka-plein, een belangrijk knooppunt van de Sadovoye Koltso.

Ontworpen door architecten K. Ryzhkov en A. Medvedev, werd dit pyloonstation gebouwd met de naoorlogse flamboyantie in gedachten, het algehele ontwerp is gebaseerd op de traditionele Russische motieven in decoraties. Het centrale kenmerk van het station zijn 48 maiolica-panelen aan elke zijde van de pyloon. (werken van Ye.Blinova, P. Kozhin, A. Sotnikov, A. Berzhitskaya en Z. Sokolova). Deze bevatten behalve florale elementen, profiel bas-reliëfs van verschillende Rode Leger- en Marine-militairen uit de Tweede Wereldoorlog elk gewijd aan een groep zoals piloten, tankbemanningen, zeilers enz. Het kleurengamma is zodanig gebalanceerd dat de panelen tegenover de centrale hal heeft een blauwe majolica-achtergrond, terwijl de platformhalpanelen monochromatisch zijn. Verlichting komt uit een set van 12 vergulde kroonluchters in de centrale hal met hetzelfde blauwe majolica centrum. De resterende decoratie van het station omvat een crèmekleurige keramische tegel op de muren, poeder gekleurd marmer op de onderste pylonen en ook op de muren, en een dambord vloer lay-out van zwart en grijs graniet.

Het einde van de centrale hal had ooit een grote sculpturale groep Stalin en jeugd, maar dit werd in 1961 vervangen door een nieuw kunstwerk van dezelfde auteurs (P. Baladin en Ye. Blinova) met een afbeelding van Vladimir Lenin, wapenschilden van de Sovjetrepublieken en afbeeldingen van Hero-Cities Leningrad, Stalingrad, Sevastopol en Odessa. Dit werd ook eind 1966 afgebroken om plaats te maken voor een overstap naar de onlangs geopende Taganskaya van de Zhdanovskaya-lijn. Verdere overdracht werd in 1979 geopend door een trappenhuis toe te voegen in het midden van de centrale hal voor het nieuwe station Marksistskaya van de Kalininskaya-lijn.

Omdat het Taganka-plein zich op de heuvel bevindt, om de grote vestibule gemakkelijk te plaatsen en ook een nabijgelegen erfgoedgebouw te behouden, moest de afdaling van de roltrap worden verbroken en werd een tussenliggende hal toegevoegd door een grote cilinder te plaatsen en geleidelijk te verlagen naar de vereiste diepte. Nadat een koepel was toegevoegd, begon het interieur van de nieuwe lobby, waarvan de muren worden geconfronteerd met Altaj-marmer Oroktoy met Syringa-schaduw en de pilasters van wit marmer. De koepel bevat een groot plafond fresco, Victory Fireworks van A. Shiryaeva.

Op 18 november 2005 werd de vestibule gesloten voor restauratie, waarbij oude roltrappen (geïnstalleerd in 1949) werden vervangen. Alle decoratiefuncties werden gerenoveerd en de upgrade omvatte nieuwe tourniquets, loketten en een beveiligingsupgrade. Het station werd heropend op 20 december 2006.

Het was het diepste station in Metro van Moskou van 1950 tot 1958.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Wikipedia & Fyodor Telin
  • Foto's: Fyodor Telin