TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bevrijdingsmonument Schijndel

Het monument van de Schotse 51st Highland Division staat in Schijndel, op de splitsing Rooiseweg en de Structuurweg, daar waar de Rooiseweg de bebouwde kom in draait. Het werd voor het eerst onthuld op 23 oktober 1994 op de Vlagheide. Op 15 september 1996 is het monument op zijn huidige plaats opnieuw onthuld. Het is een ontwerp van Alan Beattie Herriot.

Het is een bronzen beeld van een Nederlands meisje dat bloemen aanbied aan een Schotse Highlander in kilt met doedelzak. Het staat op een blok van graniet uit Schotland. Op een plaquette staan de acties van deze Division. Ook hun motto in het Gaelic staat er op en luid: La a bhlair's math na cairdean. En betekent: Op de dag van een veldslag is het goed om vrienden te hebben. Voor het monument is een haag in de vorm van hun embleem (HD) geknipt.Het staat symbool voor de herwonnen vrijheid en vrede en ook ter nagedachtenis van alle gevallen kameraden.

Schijndel werd op 23 oktober 1944 bevrijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Henk Pennings
  • Foto's: Henk Pennings