TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Euthanasie Museum Brandenburg an der Havel

In 1939 werd een van de zes moordlocaties van de zogenaamde "Action T 4" opgezet in de gebouwen van de "Oude Penitentiaire" in Brandenburg an der Havel. In 1940/41 werden meer dan 70.000 mensen het slachtoffer van deze eerste, centraal gecontroleerde fase van de nationaal-socialistische moord op zieken. In de "oude gevangenis", die "Landespflegeanstalt Brandenburg a. H." werd genoemd,zijn tussen januari en oktober 1940 ongeveer 9.000 zieke en gehandicapte mensen uit psychiatrische ziekenhuizen in Noord- en Midden-Duitsland, waaronder Berlijn, gedood door gifgas.

De permanente tentoonstelling van het monument, geopend in augustus 2012, benadrukt het belang van de euthanasie-moordfaciliteit als de plek van de eerste "proefvergassing" en als de plek van de systematische massamoord op Joodse geïnstitutionaliseerde patiënten. De tentoonstelling richt zich ook op de directe verbindingslijn die leidt van het moordcentrum in Brandenburg naar de genocide op Europese joden.
Een herdenkingsboek bevat de namen van 8.237 geïdentificeerde slachtoffers. Ongeveer 30 biografieën van de vermoorden werden opgespoord met foto's en documenten die eigendom zijn van de families.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)