TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuwe Brandenburg Gevangenis

De nieuwe gevangenis van Brandenburg (Havel) werd tussen 1927 en 1935 gebouwd. De gevangenis had een capaciteit van 1800 gedetineerden.

De nazi's gebruikte het complex vanaf 1933 om 'gevaarlijke elementen' in op te sluiten. De gevangenis populatie bestond voornamelijk uit criminelen, politieke gevangenen, dienstontlopers en krijgsgevangenen. In 1940 werd er een executie ruimte (zie foto) ingericht, waar in de periode van augustus 1940 tot april 1945 1722 gevangenen werden geŽxecuteerd. 652 andere gevangenen werden geveld door ziekten en 6 pleegden zelfmoord. Op 27 april 1945 werd de gevangenis ingenomen door het Rode Leger.

Na de oorlog werd het gevangenis complex tot 1947 gebruikt om collaborateurs en vooraanstaande leden van de Russisch Bevrijdingsleger (ROA) vast te houden. In 1949/1950 werd de gevangenis overgenomen door de DDR, die in de voetsporen van hun fascistische voorgangers betraden door een grote groep politieke vijanden, Jehova getuigen, zigeuners, homoseksuelen en mensenrechten activisten op te sluiten. Vele van hen werden geŽxecuteerd.

Het complex tegenwoordig:
Sinds 1988 is er een documentatiecentrum en museum binnen de muren van het gevangenis complex ingericht om de herinnering aan de nazi-periode in stand te houden. De voormalige executie ruimte met guillotine kan o.a. bezocht worden.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Gerard Wouters