TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Oude Gevangenis Brandenburg

De oude gevangenis te Brandenburg kent een gruwelijke geschiedenis. De nazi's gebruikten het complex namelijk eerst als concentratiekamp en later als vernietigingsinstituut.

Concentratiekamp Brandenburg. (Augustus 1933 t/m februari 1934)
KZ Brandenburg was één van de eerste concentratiekampen opgericht door Nazi-Duitsland. In totaal werden hier 1.200 politieke gevangenen gevangen gehouden. Op 31 januari 1934 werd het kamp gesloten en gevangenen overgebracht naar concentratiekampen zoals Lichtenburg, Papenburg en Oranienburg. Drie vooraanstaande communisten hebben het kamp niet overleefd.

Vernietigingsinstituut Brandenburg. (1939 t/m oktober 1940)
8.989 (waaronder 400 joodse) psychiatrische patiënten werden in dit instituut vermoord. De slachtoffers kwamen om het leven d.m.v. vergassing.
Na de sluiting van het 'euthanasie' instituut werd het complex weer gebruikt als gevangenis voor dwangarbeiders en huisvesting voor politieambtenaren.

De gevangenis tegenwoordig:
Veel gebouwen werden tijdens de oorlog vernietigd door oorlogsgeweld of kort daarna gesloopt, waardoor er weinig over is van het oorspronkelijke complex. Wel staat er tegenwoordig een gedenkplaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het vernietigingsinstituut.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Koos Winkelman