TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Solomon Scouts & Coastwatchers

Gelegen aan de waterkant in Honiara, de hoofdstad van de Salomonseilanden, herinnert het monument aan de moed van de verkenners en kustwachters die van onschatbare waarde waren bij het verschaffen van lokale inlichtingen aan de geallieerden over de Salomons. Sommigen werden als verkenners aan geallieerde eenheden toegevoegd. Anderen leefden achter vijandelijke linies op veroverde eilanden.

Een beroemde kustwacht was Arthur Reginald Evans, die hielp bij de redding van Lt. (jg) John F. Kennedy en zijn bemanning nadat PT 109 tot zinken was gebracht in The Slot bij Ghizo Island.

En het was Martin Clemens die het klassieke boek Alone on Guadalcanal: A Coastwatcher's Story schreef, dat overigens nog steeds wordt gedrukt.

In de buurt van het monument is de kade waar reizigers een veerboot tussen de eilanden in de Solomons-keten kunnen nemen. De schema's variŽren echter, dus wat geduld is vereist voordat u aan boord van uw boot gaat. U kunt ook vanuit Honiara naar de meeste andere eilanden vliegen. Maar om de zeeslagen rond Guadalcanal en op en neer The Slot te begrijpen, is de veerboot de enige manier om te gaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Matthew Stevenson
  • Foto's: Stefan Krasowski (1), Matthew Stevenson (2, 3), Ghizo Ferry (provided by Matthew Stevenson) (4)