TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Eben-Emael

Fort Eben-Emael, een prachtnaam voor een onneembaar fort. Helaas, een handvol Duitsers slaagden erin om dit fort tot overgave te brengen. In 1988 werd het fort dan weer toegankelijk voor publiek. Vandaag de dag word er nog druk gewerkt aan projecten door de vrijwilligers van het fort, om de bezoeker een zo goed mogelijk beeld te geven van hoe het er aan toe ging.

Van aankomen tot buitengaan met voldoening
Allereerst komt u aan en parkeert u op de ruime parking die voorzien is. Wanneer u door de poort van het fort wandelt, komt de muziek van toen u al tegemoet. Als u de cafetaria binnenwandelt komt de geur van koffie en gebak je al tegemoet. Er heerst een gezellige drukte. Jij beslist, drink je nu wat, of ga je eerst de kazerne verkennen? De kazerne is voor een groot deel gerestaureerd door vrijwilligers en geeft een mooi beeld van het leven in de kazerne. Enkele dingen die vrij staat om te bezoeken: troepenkamers, bureau van de commandant en meer. Met tussenpozen wordt de volgende rondleiding dan aangekondigd. Je begeeft je dan richting het startpunt in het midden van de kazerne. Dan komt een gids je ophalen en het avontuur begint.

Eerst krijg je een briefing van 20 minuten waarin je de geschiedenis van het fort te weten komt, alsook waarom het daar gebouwd werd enzovoort. Daarna gaan we een flink stuk wandelen, met allereerst 62 trappen omhoog. Daarna krijg je een gedetailleerde rondleiding over wat er zich heeft afgespeeld op 10 mei 1940. Zo krijg je de kans om een kazemat van binnen te zien en de Koepel 120, het krachtigste wapen. U moet hiervoor wel telkens een honderdtal treden beklimmen! Als je boven bent en je ziet de machinerie, dan vergeet je echter je vermoeide benen! Na de twee intacte bunkers komen we aan bij 'De hel van Fort Eben-Emael'. Het zou zonde zijn om nu al te vertellen wat er daar te zien valt.

Beneden terug aangekomen, heeft u weer de touwtjes in handen: wat rondkijken in de kazerne of de museums, het aanschaffen van boeken, een klein kaartje kopen van het bovenplateau en bij goed weer boven een kijkje nemen (op open deur dagen). Dit is zeer aan te raden, want zo kan u met uw eigen ogen zien in wat voor omstandigheden de Duitse troepen landden, alsook de immense grootte van het fort. Als u tijd heeft, ga zeker een keer tot Blok 01. Deze biedt een schitterend zicht over het Albertkanaal, Nederland en zelfs een stuk van Duitsland. U staat hier immers 70 meter boven het niveau van het Albertkanaal, en dat levert u een prachtig zicht op!

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bart Geraerts
  • Foto's: Patrick Molders (1, 2), Gerry van Liempt (3, 4, 5), Jeroen Koppes (6, 7, 8)

Gerelateerde boeken

BelgiŽ in de Tweede Wereldoorlog 10

50.796492, 5.674428

WW2 Nation start  nieuwe serie op YouTube met videoverslag van fort Eben-Emael

mei2019

WW2 Nation start nieuwe serie op YouTube met videoverslag van fort Eben-Emael

Na lange tijd geen nieuwe video's geplaatst te hebben, is WW2 Nation begonnen met een nieuwe reeks videoreportages op hun YouTube-kanaal. In deze serie bezoeken de Britse teamleden de locaties van Hitlers invasie in BelgiŽ en Frankrijk in het voorjaar van 1940. Hieronder de eerste aflevering, waarin onder andere fort Eben-Emael in BelgiŽ wordt bezocht.

Lees meer

STIWOT Battlefieldtour

okt2012

STIWOT Battlefieldtour "Fort Eben-Emael"

Op zaterdag 29 september organiseerde STIWOT Reizen een Battlefieldtour naar het Belgische fort Eben-Emael. Dit fort, bij de grens met Maastricht, behoorde tot de fortengordel rond de Belgische stad Luik. Reeds in 2007 werd dezelfde tour al eens georganiseerd. Net als toen bleek het aantal geÔnteresseerden weer groot.

Lees meer

Lees meer (6)