TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Whitley Mk. V Z6672

Gedenkteken voor de bemanning van Armstrong Whitworth Whitley Mk V Z6672 van 10 Squadron RAF

Whitley bommenwerper roepnaam ZA-Y werd neergeschoten op 19 augustus 1941, en van de vijfkoppige bemanning overleefden slechts twee de vernietiging van het tweemotorige vliegtuig. Het monument werd 58 jaar later, op 19 augustus 1999, ingehuldigd.

De vliegtuigbemanning bestond uit:
Squadron Leader Morris Michael Kane: commandant en piloot
Pilot Officer Ernest Edward Manison: Navigator en 2e piloot
Sergeant H.LeQ. Mourant: Draadloze operator
Sergeant Harvey Lewis Crich: bommenrichter en neusschutter
Sergeant Samuel Norcross: staartschutter

RAF Z6672 was een van de zeven Whitleys van 10 Squadron die op 18 augustus 1941 rond 22.30 uur opstegen vanaf RAF Leeming, Yorkshire voor een operatie om Keulen 2 te bombarderen (deze specifieke missie omvatte in totaal 62 vliegtuigen). Aanvankelijk werd ZA-Y gepakt door een nachtjager voordat hij zijn doel bereikte; wat resulteerde in de dood van de staartschutter, Norcross en schade aan het vliegtuig, wat betekende dat er geen andere keus was dan de bommenloop om te leiden naar Aken, dat dichterbij was. De Z6672 werd onderschept door een tweede nachtjager, dit keer bestuurd door Oberleutant Heinrich Griese van het Duitse Nachtjagdgeschwader 1 / NJG1 in Venlo. Deze keer was er geen tweede kans, en alleen Kane en Morant wisten te redden om de crash te overleven. Beiden bleven krijgsgevangenen voor de rest van de oorlog.

Aangezien de lichamen van Sgt's Norcross en Crich werden gevonden tussen de wrakstukken, werden ze aanvankelijk met militaire eer begraven op de nabijgelegen militaire begraafplaats Kanne op 20 augustus 1941; waar je een speciale plaquette kunt zien.

Op de plaquette aan de linkerkant van het monument staat de tekst: "Dit monument is opgericht in dankbaarheid en respect voor onze bevrijding", in het Engels, Nederlands en Frans. Rechts onder de namen van de cockpitbemanning staat: "Ze vloog voor vrijheid ", dan is het motto van het squadron in het Latijn "rem acu tangere" = "to hit the mark."

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ian Paterson
  • Foto's: Ian Paterson
  • http://users.skynet.be/lostplanes.net/Mission%20Whitley%20Kanne.htm