Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Herdenkingssteen Geelvinckstraat 107

Op deze locatie ligt een herdenkingssteen.

In Beverwijk, Velsen-Noord en Wijk aan Zee liggen diverse íStolpersteineí die er in de afgelopen jaren zijn geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Van deze stenen liggen er rond 70.000 in heel Europa, op plekken waar slachtoffers van de naziís zijn weggevoerd en later zijn overleden of vermoord. De officiŽle Stolpersteine zijn aan regels gebonden. De kunstenaar wil bijvoorbeeld geen stenen (laten) leggen voor militairen.

In dat uitgangspunt kon Horst Heydenreich uit Wijk aan Zee zich niet vinden. Hij is gestart met het leggen van herdenkingsstenen voor oorlogsslachtoffers. Zo heeft hij een steen gelegd voor Nicolaas Wagenaar uit het dorp. Wagenaar werd vlak voor de oorlog voor militaire dienst opgeroepen en gestationeerd op Schiphol. Daar kwam hij al in de eerste meidagen van de oorlog in 1940 om het leven door een Duitse bom die op zijn kazerne viel. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. Horst Heydenreich wilde voor deze jongen uit het dorp een herinnering maken omdat hij naar zijn mening ook een steen verdient. In 2017 werd ook een steen gelegd voor Jan Hendrik Hilbers die tijdens zijn militaire dienst om het leven kwam in Nederlands-IndiŽ in 1947.

Ook zijn er tien soortgelijke herdenkingstegels voor slachtoffers van de razzia van 16 april 1944. Deze tegels zijn volgens de maker kleine monumentjes. De herdenkingstegels worden onder de vlag van de Stichting Herdenking Deportaties gelegd. Het is de bedoeling dat er voor alle razziaslachtoffers (65 personen) een herdenkingssteen komt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Noordhollandsdagblad.nl
  • Foto's: Arjo Eijgelsheim

52.470423, 4.64886