Stichting Atlantikwall Wapens & Munitie Museum heeft een museum ingericht op het Forteiland te IJmuiden.

In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar zal de Fl. 246 expositiebunker aan de IJmuiderslag, vanaf nu geen vaste openingstijden meer hebben. Deze bunker (met foto expositie) zal alleen te bezichtigen zijn op bepaalde data en mogelijk op afspraak, zie hiervoor onze website www.awmm.org.

Ons museum is op alle publieksdagen (eerste zondag van de maanden april t/m november) van het Forteiland te bezoeken.
Voor data, tijden en entreekosten zie www.ijmuidenserondvaart.nl. Er zijn drie afvaarten naar het eiland en drie van het eiland, U kunt zelf kiezen welke van de drie retourvaarten U neemt. U heeft dus de mogelijkheid om de gehele dag op het Forteiland te vertoeven.

Een bezoek aan ons museum is onderdeel van een bezoek aan Forteiland, U betaald dus geen extra entreegeld.

De officiŽle doelstelling van St. AWMM is:
het opzetten, instandhouden en uitbreiden van een museum teneinde een zo breed mogelijk beeld te geven van de ontwikkeling en van de technieken van wapens en munitie en verdedigingswerken in het algemeen en die welke gebruikt werden in en om de Atlantikwall in het bijzonder en voorts al hetgeen met ťťn en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in het ruimste zin van het woord.

Kortweg gezegd willen wij laten zien (aan de hand van poppen en andere toebehoren) hoe de wapens en munitie in de Atlantikwall gebruikt werden. St. AWMM maakt gebruik van de collecties van haar leden. Het idee is ontstaan doordat er in de gehele AW niet zoīn museum bestaat en de (munitie)collectie van ťťn van de leden een behoorlijke omvang heeft gekregen.

Momenteel ziet U in het museum al welke munitie er o.a. gebruikt werd in Festung IJmuiden.
Tevens is er een diorama ingericht waar U een indruk kunt opdoen over hoe de Nederlandse soldaten tijdens de mobilisatie eruit zagen.

St. AWMM is altijd op zoek naar spullen uit de periode 1935-1945, om haar collectie uit te breiden.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Stichting AWMM
  • Foto's: Ewoud van Eig