TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joods Monument Amstelveen

Op dit monument staan de namen van de 166 Joodse oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Amstelveen. Op het monument steunt een deels opengevouwen briefje, zoals er vele tussen hoop en vrees werden geworpen uit de treinwagons waarin Joden en andere vervolgden naar Oost-Europa werden vervoerd.

Op dit briefje staat te lezen:

7-9-'43

Lieve Allen,
Nu is het zoo ver.
Houden goeden moed. Doen jullie het ook.
Stemming best.
Hartelijk omhelst

(namen onleesbaar)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze

52.315857, 4.847002

Amstelveen herdacht de Holocaust bij het 'Nooit meer teruggekomen' monument

apr2021

Amstelveen herdacht de Holocaust bij het 'Nooit meer teruggekomen' monument

Elk jaar herdenkt de joodse gemeenschap in Nederland hun 102.000 familieleden, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) vermoord zijn. Op 8 april 2021 (27 Nisan 5.781 op de Hebreeuwse kalender) vond de herdenking plaats voor de gehele joodse gemeenschap in Nederland in al zijn verscheidenheid. Er namen 34 joodse organisaties deel aan de Stichting Jom Hasjoa-herdenking.

Lees meer

'Na woede bij nabestaande' werkt Amstelveen toch mee aan Stolpersteine

jan2021

'Na woede bij nabestaande' werkt Amstelveen toch mee aan Stolpersteine

De gemeente heeft toch besloten om voortaan mee te werken aan verzoeken tot het plaatsen van Stolpersteine als individuele herdenkingstekens in Amstelveen. Poppens had de aanvragen meerdere keren afgewezen, maar heeft zijn beslissingen heroverwogen. Dit op basis van aanvullende gesprekken met nieuwe invalshoeken van diverse inwoners en organisaties.

Lees meer