TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 11

LIBERATION ROUTE MARKER 11

Amerikaanse parachutisten landen op Duits grondgebied

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn.

In de buurt van Groesbeek en Wyler werden op 17 september 1944 ontelbare para's gedropt. De landingszones van Operation Market Garden lagen ver uit elkaar. Veel geallieerde parachutisten misten hun doel en kwamen in voor hen onbekend terrein terecht. De meeste kwamen in Nederland terecht, maar anderen landden aan de 'verkeerde' of Duitse kant van de grens. Niet alleen aan de Nederlandse kant van de grens werden de luchtlandingen opgemerkt, ook de Duitse bevolking verkeerde in staat van opwinding. De straten in Kranenburg stond vanwege de luchtlandingen in het gebied Arnhem en Nijmegen vol mensen. Van de parachutisten die terecht kwamen in vijandelijk gebied werden sommigen direct na landing gevangen genomen, met een aantal van hen liep het nog minder goed af.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com & Liberationroute.com
  • Foto's: Peter Schipper

Gerelateerde boeken