TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Rust Roest Sevenum

HERDENKINGSMONUMENT HOEVE ‘RUST ROEST’

U bevindt zich in het hart van Klaver 5 van Greenport. Hier lag Hoeve "Rust Roest", een heide-ontginningsboerderij uit het begin van de 20e eeuw. Door uitbreiding van Greenport heeft deze boerderij moeten wijken. Het was een boerderij met een opmerkelijke geschiedenis. Gebouwd in 1911 door de familie Groot voor grootschalige heideontginning in Sevenum. In 1929 werd hiervoor een grote graanschuur gebouwd, een zgn. Kloos-Kinderdijk hangar. Het was een Hollandse kapschuur. De naam "Rust Roest" kreeg de hoeve bij de bouw van deze schuur.

In de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 bood deze hoeve onderdak aan vele verzetstrijders en onderduikers. Een bekende onderduiker was voormalig minister-president Jan de Quay. Tussen de grootschalige graanopslag hielden ze zich verstopt. Op 20 september 1944 kwam het echter tot een confrontatie tussen plunderende Duitsers en het verzet. Er ontstond een vuurgevecht. Twee leden van de familie Groot ( zoon en neef ) lieten het leven. Ook stierven er drie Duitse soldaten.

Na de oorlog bracht koningin Wilhelmina een bezoek aan de hoeve. Ze toonde haar medeleven en bedankte mevrouw Groot en familie voor hun verzetswerk. Dit gebeurde in de beste kamer van de hoeve. Ook Jan de Quay was hierbij in onderduikerskloffie aanwezig.

De uit Sevenum afkomstige kunstenaar Ruud van der Beele ontwierp dit kunstwerk. Hierbij werd gebruik gemaakt van bestaande materialen, afkomstig van de boerderij. De ijzeren steunberen, die het dak gedragen hebben van de graanschuur, waar vele onderduikers en partizanen bescherming vonden, maken deel uit van dit monument. Ook de letters "Hoeve Rust Roest" zijn verwerkt.

Verder zijn in een spanningsboog symbolen gebruikt die herinneren aan de geschiedenis van Hoeve "Rust Roest".

Opdat we niet vergeten !

HEEMKUNDEVERENIGING SEVENUM
Werkgroep Hoeve Rust Roest


Sponsoren: Prologis, Ontwikkelingsbedrijf Greenport, Dorpsraad Sevenum en Gemeente Horst aan de Maas.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)