TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Executieplaats H-Górka

Een bescheiden houten kruis bekroond met prikkeldraad markeert het gebied van een van de meest beruchte massa-executieplaatsen van KL Płaszów. Verbasterd als ‘Hujowa Górka’ is de naam een vulgair Poolse woordspel. De naam is ontleend aan de naam van de SS-officier Albert Hujar die hier de eerste executies heeft uitgevoerd en begeleidde en het Poolse woord voor het mannelijke lid; een vriendelijke vertaling zou 'Prick's Hill' zijn.
Bekend als 'Hujar Hill' of 'H-Hill' in het Engels, was de site helemaal geen heuvel, maar een voormalige militaire wal met een enorme zeshoekige put van 50 meter in omtrek en 5m diep. Slachtoffers werd verteld zich uit te kleden voordat ze in groepen werden neergeschoten en in lagen werden gestapeld - afwisselend van kop tot teen - en besprenkeld met vuil en kalk. De eerste slachtoffers waren joden die in de late zomer van 1943 uit het getto in Bochnia waren geliquideerd. De executies werden bijna dagelijks uitgevoerd tot half februari 1944. Toen de maximale capaciteit werd bereikt, werd het geheel geëgaliseerd en bedekt met kazernes voor het 'interimkamp' voor gevangenen van kampen vanuit het oosten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Louise Vos (1, 2), Herma de Vries (3, 4)