TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Informatiepaneel Verzetsheld Herman Bernard Wiardi Beckman

INFORMATIEPANEEL VERZETSHELD

Herman Wiardi Beckman was historicus, journalist en Eerste Kamerlid. Al in de jaren dertig waarschuwde Wiardi Beckman voor het gevaar van nationaal-socialisme en fascisme.
Wiadi Beckman meldde zich vrijwillig aan bij het leger tijdens de mobilisatie. Gedurende de oorlog werkte hij bij de illegale pers. Koningin Wilhelmina vroeg hem in 1941 of hij deel wilde uitmaken van haar oorlogskabinet in Londen. Toen hij de oversteek wilde maken, werd de onderneming verraden. Wiardi Beckman kwam terecht in concentratiekamp Natzweiler. In juli 1944 werd hij overgeplaatst naar Dachau, waar hij op 15 maart 1945 aan de gevolgen van vlektyfus overleed. Ondanks waarschuwingen had hij het op zich genomen om de zieken in het kamp te verplegen.


De informatiepanelen in de Verzetsheldenbuurt in Gouda zijn herinneringen aan belangrijke Verzetshelden die hulp geboden hebben aan vele Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Naar deze Verzetshelden zijn 16 straten vernoemd in de Gouda.
Op 10 april 2014 hebben ze eindelijk een gezicht gekregen en zijn er herinneringsborden onthuld met daarop fotoís en informatie over deze Verzetshelden.
Dit zijn de straten:

Walraven van Halllaan
Van Roijenstraat
Rutgersstraat
Johannes Poststraat
Helena Rietbergstraat
Dobbestraat
Dercksenstraat
Brandsmastraat
Boelhouwerstraat
Bleysstraat
Willem Idenburgpad
Nieuwenhuisenpad
De Rijkestraat
Teldersstraat
Wiarda Beckmanhof
De Kortestraat.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken