Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

In Memoriam: Vindplaats Geschutskoepel Lancaster LM 185

In Memoriam: Geschutskoepel Lancaster LM 185 gevonden in weiland te Nederwetten

Op 9 augustus 1944 werd op 350 m ten zuiden van de Nederwettensche straat, nu Soeterbeekseweg, een geschutkoepel van een Lancaster bommenwerper met daarbij twee bemanningsleden gevonden:
- Sgt. Reginald Percy Naylor, staartschutter, 35 jaar, zoon van Arthur Lewis Naylor en May Naylor en echtgenoot van Sarah Naylor, uit Ellesmere Port, Cheshire, UK.
- Sgt. Arthur Forster Marchall, koepelschutter, 19 jaar, zoon van Arthur en Caroline Marshall, uit Low Fell, Gateshead, Co. Durham, UK.
Beide liggen begraven op het Oorlogskerkhof te Woensel in Eindhoven, plot KK, resp. de graven 118 en 117.

De bommenwerper waarmee zij vlogen, de Lancaster LM 185 ( WP-D) van RAF 90 Squadron. Dit squadron was gestationeerd op Tuddenham. De Lancaster was van daar op 20 juli 1944 om 23.02 uur vertrokken voor een vlucht van 147 Lancasters en 11 Mosquitos om in die nacht de Homberg Treibstofffabrik Rheinpreusen te bombarderen. Deze fabriek had een productie van 200.000 ton per jaar en was erg belangrijk voor de brandstofvoorziening van het Duitse leger.
Op 21 juli 1944 stortte rond 01.45 uur de gehavende bommenwerper neer in de omgeving Onrooi te Boxtel. De twee hierboven vermelde boordschutters zijn dus al op 21 juli 1944 overleden toen zij uit de Lancaster zijn gevallen met de geschutskoepel. De vijf overige leden van de bemanning zijn begraven op het Rooms Katholieke kerkhof van de Heilig Hart Van Jezuskerk te Boxtel.

Opperwachtmeester Jacob Boluijt te Nuenen c.a. vermeldt in zijn procesverbaal van 10 augustus 1944:

ĄOp 9 augustus 1944 verscheen voor mij Matheus Sloots, oud 55 jaar, van beroep landbouwer, gehuwd, nationaliteit Nederlandse, wonende te Nuenen c.a., Nederwetten A49a.
Hij verklaarde:
"Hedenmiddag (8 aug. 1944) omstreeks 12.00 uur was ik op mijn veld bezig haver te maaien. Het perceel is gelegen ten zuiden van de openbare weg, de Nederwettenschestraat, plaatselijk bekend als Nederwetten in de gemeente Nuenen c.a. op een gegeven moment kwam ik tussen de haver op een open plek en trof aldaar een gedeelte van een vliegtuig met vier mitrailleurs, dat gedeeltelijk was verbrand. Omstreeks 13.30 uur van genoemde datum vond ik de nabijheid hiervan op bedoeld perceel een onbekend lijk dat reeds in verre staat van ontbinding verkeerde. Aan de kleding te oordelen is het vermoedelijk een Engelse of Amerikaanse piloot."

Beide schutters en hun staartkoepel hebben vanaf 21 juli tot 8 augustus 1944 onopgemerkt in het veld gelegen. De overige vijf bemanningsleden die in Onrooi (Boxtel) zijn neergekomen zijn zelfs tot in september 1945 onopgemerkt gebleven aldaar.
Tot laat in de jaren í50 lagen er tegen het huis van Sloots aan de Soeterbeekseweg de twee oorlogsgraven. Ze lagen netjes naast elkaar, voor de hoeve Zeldenrust nr.29, voor iedere voorbijganger zichtbaar.

De informatiezuil op deze locatie is onderdeel van een fietsroute sinds 2014, viering 70 jaar bevrijding Nuenen c.a.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Geert-Jan van Glabbeek
  • Foto's: Geert-Jan van Glabbeek

Gerelateerde boeken

Avro Aircraft since 1908
The Worldís Greatest Military Aircraft
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Lancaster 1945-1965
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling