TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 20th Light Division

Monument ter herdenking van de inname van Langemark op 16 augustus 1917 door de Britse 20th Light Division en ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten van deze divisie.

Ter voorbereiding van de Derde Slag om Ieper werd de 20ste Lichte Divisie overgeplaatst naar het XIV Corps eind juli en zij verplaatsten zich naar Elverdinghe. Op 6 augustus namen ze de linie van de 38ste (Welsh) Divisie over, waarbij hun linie grofweg liep van de voormalige spoorverbinding tussen Langemark en Boezingeongeveer 900 meter naar rechts, langs de Steenbeek (als men in de richting van Langemark kijkt).

Op 7 augustus kreeg de 59ste Brigade de opdracht om posten op te zetten aan de overkant van de Steenbeek, maar zij hadden hele grote problemen om dat te doen vanwege het slechte weer en he moerasachtige land, maar ook vanwege 1 versterkte locatie die Au Bon Gite genaamd was met verschillende bunkers. Dit lag links van het moment in de richting van de Steenbeek. Zij probeerde het in een periode van 1 week 3 maal en veroverden enkele bunkers van Au Bon Gite maar werden de laatste maal terug gedreven door een Duitse tegenaanval.

Eerst op 16 augustus slaagde de 20ste Lichte Divisie erin om Au Bon Gite te veroveren als onderdeel van een grotere aanval om Langemark in te nemen, toen de 60ste en de 61ste Brigade aanvielen in de richting van Langemark.
Dezelfde avond werd de divisie vervangen door de 38st (Welsh) Divisie vanwege de zware verliezen die ze hadden geleden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge & Gio Theunissen
  • Foto's: Luc van Waeyenberge

50.908594, 2.915404