TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Adriaan Volkersingel 22

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of Struikelstenen), welke zijn gelegd op 06-02-2017, herdenken:

Salomon Kleinkramer, geboren 1896
Sara Kleinkramer-den Hartog, geboren 1899
Simon Kleinkramer, geboren 1926
Hartog Kleinkramer, geboren 1930,
Siegfried Kleinkramer, geboren 1931
Mietje Kleinkramer, geboren 1933

De familie Kleinkramer was door het bombardement van Rotterdam dakloos geworden en vestigde zich daarna in Sliedrecht waar al familie woonde. In 1942 proberen zij onder te duiken, ergens in de Biesbosch. Zoon Simon bereidt op 4 september 1942 samen met zijn oom Jacques van Gelderen de onderduik voor. Dat leidt tot een grote mislukking. Hun bootje zinkt en ze worden gevangen genomen. Simon wordt na enkele dagen vrijgelaten, maar wel krijgt de hele familie huisarrest opgelegd. Ze worden al enkele dagen daarna opgepakt en via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Daar worden moeder en de drie jongste kinderen op 14 september 1942 vergast. Van vader Salomon, en zoon Simon die halverwege uit de trein zijn gehaald om tewerkgesteld te worden, houdt het Rode Kruis als sterfdatum 31 maart 1943 in Seiberdorf aan.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie of soms het onderduikadres van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. In elke plaquette is de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats- (meestal een concentratiekamp) en datum van overlijden gestanst. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd. Dit gebeurde op 29-11-2007

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Fedor de Vries (1, 2), Peter Schipper (3)
  • https://www.struikelstenensliedrecht.nl/familie-kleinkramer/