TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Snoeckgensheuvel 9

Hier in Amersfoort is op 10-04-2019 één Herdenkingssteen gelegd voor:

HANS LUDO SENF, vermoord op 31-07-1944 nabij München.

Hans Ludo Senff sluit zich aan bij de Knokploeg (KP) Soest. Deze verzetsgroep, die in 1943 is ontstaan, saboteert de bezetter met acties en overvallen.
Huzarenstuk van de Soester verzetsgroep is de Tilburgse zegeltjeskraak op 25 januari 1944, waarbij de ploeg er in slaagt 700 blanco persoonsbewijzen en 105.000 zogenoemde Rauterzegels buit te maken. Lou de Jong betitelt deze actie later als een van de belangrijkste wapenfeiten van het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Maar de zegeltjeskraak zal de laatste verzetsactie van de KP-Soest blijken te zijn. Een koerierster is eind 1943 door de SD gearresteerd en doorgeslagen. Door haar verraad worden vier man van de verzetsgroep op 12 februari gearresteerd, waaronder Hans Ludo Senff.
Hans gaat via Amsterdam en Kamp Vught in mei ’44 naar Dachau. Daar is hij door de gruwelijke omstandigheden en de willekeur waaraan de gevangenen zijn blootgesteld, om het leven gekomen.

Deze herdenkingssteen ligt hier voor oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. In Amersfoort worden de herdenkingsstenen ook toegekend aan verzetsstrijders, die om het leven zijn gekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne

Gerelateerde boeken

52.14352, 5.39401