TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Snoeckgensheuvel 55

Hier in Amersfoort is op 10-04-2019 één Herdenkingssteen gelegd voor:

LAURENS JACOB LIEZENBERG, vermoord op 06-04-1945 in Wöbbelin.

Laurens Liezenberg is bij de mobilisatie in 1939 opgeklommen tot de rang van reserve 1e luitenant der infanterie. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij het Verzet. Bij één van de razzia’s in het najaar van 1944 wordt Laurens op 21 december alsnog in Achterveld opgepakt, en via Apeldoorn naar De Kruisberg in Doetinchem overgebracht. Hier zitten alleen gevangenen die al ‘uitverhoord en veroordeeld’ zijn. De meesten zijn ‘Toteskandidat’ en zullen worden doodgeschoten als represaillemaatregel op acties van het verzet. Laurens wordt op 1 februari 1945 gedeporteerd naar Neuengamme. Waarschijnlijk is Laurens op 12 februari doorgezonden naar Wöbbelin. Op 6 april 1945 is Laurens Jakob Liezenberg daar door uitputting, uithongering en mishandeling overleden.

Deze herdenkingssteen ligt hier voor oorlogsslachtoffers, gedeporteerd en/of vermoord in de Tweede Wereldoorlog. In Amersfoort worden de herdenkingsstenen ook toegekend aan verzetsstrijders, die om het leven zijn gekomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne